Entorn

Tot i no estar inclosa dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la geografia de la Vall d’en Bas no es pot entendre sense l’efecte transformador del paisatge de la activitat volcànica. L’obstrucció del riu Fluvià per part d’una colada de lava del volcà Puig del Jordà, fa uns 17.000 anys, va donar lloc a la formació d’un llac, els sediments del qual acabarien formant la fèrtil plana al·luvial de la Vall d’en Bas. Aquestes riques terres han permès durant segles una gestió agrícola-ramadera integrada en l’entorn, mantenint, per exemple, els prats de dall que compaginen una gran diversitat d’espècies amb  el rendiment econòmic i la possibilitat de la producció agrícola ecològica. És precisament aquí, als Hostalets, on aquests prats de dall s’han mantingut en perfecte estat i han esdevingut un reservori d’espècies vegetals pròpies d’aquestes comunitats vegetals. Fins al punt d’entrar el programes de recuperació i millora de prats de dall del Cabrerès en condició de prats donadors de llavors.

Els massissos del Cabrerès i el Puigsacalm, que flanquegen la vall per l’oest, són els responsables del clima submediterrani humit d’aquesta zona (sovint anomenada la petita Suïssa catalana). L’aire humit i càlid que es desplaça terra endins des de la plana de l’Empordà amb els vents de llevant es veu obligat a ascendir en trobar-se amb aquests massissos i així és com, en refredar-se, allibera la seva humitat en forma de les generoses precipitacions que reguen aquestes terres.

En el cas concret dels Hostalets, la falda de les cingleres de Falgars orientades a nord-est  i amb les seves múltiples raconades humides afavoreix un microclima marcat per la inversió tèrmica on el clima submediterrani humit esdevé pràcticament atlàntic. Aquest microclima fresc, humit i dominat per les boires dona refugi a nombroses espècies vegetals pròpies d’indrets eurosiberians que van trobar en les fondalades encarades a nord les condicions idònies per instal·lar-se des de la retirada dels gels de la última glaciació. Aquesta orografia complexa combinada amb les condicions climàtiques particulars de la zona tenen com a resultat l’acumulació de diverses comunitats vegetals en un mateix indret. Així és com podem trobar a l’entorn dels Hostalets prats de dall, alzinars, boscs mixtes de caducifolis, rouredes, fagedes i boscos de ribera. Tota aquesta varietat d’ambients dona acollida a múltiples centenars d’espècies vegetals, fúngiques i animals que fan d’aquesta zona un territori únic que combina riquesa natural i agrícola i que el fan molt apte per a un turisme actiu i respectuós amb el medi ambient.

Per tot això, ens integrem dins la Carta Europea del Turisme Sostenible, per tal de fer compatible una explotació econòmica respectuosa, tant turística com agrícola i ramadera, amb un entorn natural únic.