Els Hostalets és el poble més nou de la Vall d’en Bas; i l’únic que és totalment a la plana. A diferència dels altres nuclis, no té un origen medieval, sinó que es va formar a partir del segle XVII amb la construcció d’alguns hostals a l’entorn del camí ral que unia Olot i Vic, i que acollien els viatgers abans o després de travessar el Collsacabra. La importància d’aquesta via, que comunicava l’actual Garrotxa amb la Catalunya Central i Barcelona, va fer que a la llarga nasqués un autèntic poble.

Actualment, el poble és molt conegut per les balconades, els geranis, les cases antigues o els boscos que l’envolten, però – imitant els segles anteriors – també és un excel•lent punt de partida i d’arribada de moltes excursions pel Collsacabra, rutes en bicicleta o senzilles passejades pels camps i la naturalesa de la Vall. Si teniu ganes de descobrir rutes i camins, una bona idea és fer-ho a través d’Itinerànnia, la xarxa de senders de la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà.

 

Malgrat els seus orígens, als Hostalets no hi ha allotjaments, però sí que se’n poden trobar molts als altres pobles que conformen el municipi, amb una àmplia oferta de cases de pagès i allotjaments rurals. http://www.vallbas.cat/turisme/on-dormir/